Sluiten
Pluimers Isolatie België

Niets zo fijn als een warm aanvoelende, comfortabele vloer in je woning. Een optimale vloeropbouw is hierbij cruciaal. Voorzie voldoende ruimte voor je vloerisolatie en zorg voor de juiste verhoudingen. Wat is de optimale dikte voor de isolatielaag? En waar moet je nog allemaal rekening mee houden?

Vloerisolatie PUR

Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie

Een stevige betonnen uitvullingslaag vormt de ideale basis voor de vloeropbouw. Hierop voorziet u best een degelijke vloerisolatie. Deze bewijst zijn nut op 2 manieren: enerzijds houdt het de koude uit de bodemgrond tegen, anderzijds laat het de eventuele vloerverwarming optimaal renderen.

Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.

Doorgaans wordt dit gedaan met geslotencellig PUR-schuim. Belangrijk is evenwel dat dit PUR-schuim telkens in lagen van 2 à 3 cm wordt aangebracht: hierdoor sluit je verzakkingen uit. Correct aangebracht PUR-schuim heeft een druksterkte van meer dan 15.000 kg per m².

Comfortabele vloerverwarming

Voor een comfortabel warme vloer installeer je best ook vloerverwarming, die op de isolatielaag komt. Vloerverwarming gaat hand in hand met vloerisolatie: de isolatielaag houdt koude uit de bodemgrond tegen, zodat de vloerverwarming zo efficiënt mogelijk kan verwarmen.

Voorzie je vloerverwarming, dan zal de aannemer na het aanbrengen van het PUR-schuim deze laag opschuren. Op die manier is de vloerisolatie mooi vlak en kan je de vloerverwarming er eenvoudig op bevestigen.

"Een goede vloerisolatie vormt een stevige buffer tussen de koude bodemgrond en de vloerverwarming. Op deze manier werkt de vloerverwarming veel efficiënter, waardoor men tot 15% energiekosten kan besparen."

W. Vanisterbecq, isolatie-adviseur

Chape en afwerking

Bovenop de vloerverwarming komt de chape of dekvloer. Deze varieert van 6 cm (opbouw zonder vloerverwarming) tot 7 à 8 cm (opbouw met vloerverwarming). Let wel op dat je voldoende droogtijd voorziet voor deze chape, anders krijg je later te maken met vochtproblemen en schimmels.

Houd deze algemene regel in het achterhoofd: tot 5 cm geldt één week droogtijd per cm, per extra cm chape reken je best nog 2 weken erbij. Rekenvoorbeeld: 8 cm chape. Hierbij reken je 5 x 1 week droogtijd voor de eerste 5 cm, en 3 x 2 weken voor de resterende centimeters. In totaal: 11 weken droogtijd.

Voor de afwerkingslaag reken je best 1,5 tot 3 cm uit, dit mét jouw betegeling inbegrepen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Onze adviseur komt geheel gratis en vrijblijvend bij u langs.

Gratis isolatie advies
Vraag een gratis adviesgesprek aan